– Δελτίο Τύπου: Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

1

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλες πραγματοποίησαν 10 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ύστερα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Γεώργιου Κουμουτσάκου. Η τριήμερη πρόσκληση είχε ως σκοπό την άμεση επαφή και εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών και διδακτορικών ερευνητών με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους πρωταγωνιστές τους. Στην επίσκεψη ήταν επίσης προσκεκλημένοι σημαντικοί δημοσιογράφοι του ναυτιλιακού ρεπορτάζ αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.


Με αυτό το γνώμονα ο ευρωβουλευτής συνομίλησε εκτενώς με τους καλεσμένους αλλά και προγραμμάτισε συναντήσεις με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη, με αντιπροσώπους της μόνιμης διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και του ΝΑΤΟ.


Κατά τη συζήτησή τους με τον ευρωβουλευτή οι φοιτητές αντάλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για θέματα ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής ενώ πληροφορήθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις  ως προς την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ αλλά και για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.


Η Επίτροπος κα Μαρία Δαμανάκη κατά τη συνάντησή της με τους καλεσμένους του ευρωβουλευτή παρουσίασε εκτενώς το χαρτοφυλάκιό της και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το έργο της Επιτροπής. Παράλληλα αναφέρθηκε  στις προτάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων για την Ελλάδα ενώ επίσης εστιάστηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως στην κατάργηση του ΥΕΝ, στο θαλάσσιο τουρισμό, στο μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος αλλά και στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού.


Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους ξεναγήθηκαν τόσο στα κτίρια της Επιτροπής όσο και του Κοινοβουλίου ενώ πραγματοποίησαν εκδρομή στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελών αλλά και στο λιμάνι της Αμβέρσας.


Οι προσκεκλημένοι του Τμήματος προσέφεραν εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού στον κ. Κουμουτσάκο εκδόσεις και μελέτες του πανεπιστημίου που αναφέρονται σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής και νομοθεσίας ενώ ο βοηθός διδασκαλίας του μαθήματος της Διεθνούς Ναυτιλιακής Πολιτικής και διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών κ. Ηλίας Μπίσιας προσέφερε στην Επίτροπο κ. Δαμανάκη το επιστημονικό σύγγραμμα ‘The Greek Paradigm’, που αποτελεί μια συλλογική συγγραφή και μελέτη εκ μέρους των ακαδημαϊκών του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών αναφορικά με την υπερβατική πορεία προς την κορυφή, της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας.


Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, μετά από μια πολυετή και επιτυχημένη πορεία στο διπλωματικό σώμα, εκλέχτηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής τον Ιούνιο του 2009 και είναι σήμερα μέλος των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού και Αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Φωτογραφίες από την επίσκεψη

1

 

3

 

2