Το νησί της Χίου

Η πόλη της Χίου, διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο ολόκληρου του νησιού, αποτελεί την πρωτεύουσα του, κατοικείται από 30,000 κατοίκους και είναι κτισμένη στα ανατολικά παράλια του νησιού. Η πόλη έχει δεχθεί επιρροές από τη Σμύρνη με σπίτια Νεοκλασικού ρυθμού. Τα λίγα παλαιά σπίτια που επέζησαν μετά το σεισμό συμβιώνουν μαζί με τα νεόκτιστα.

Ένα και ίσως από τα πιο σημαντικά μνημεία μέσα στη πόλη είναι και το κάστρο τα αναπαλαιωμένα τείχη. Η κύρια είσοδος του κάστρου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της σημερινής πλατείας «Βουνακίου», πίσω από το Δημαρχείο Μέσα στο κάστρο βρίσκουμε το αναπαλαιωμένο μέγαρο Ιουστινιάνι, μια φυλακή ενσωματωμένη στο τείχος του κάστρου, το Τούρκικο κοιμητήριο με τα καλλιτεχνικά μαρμάρινα επιτυμβια, τον ναό του Αγ. Γεωργίου που ξεκίνησε σαν βυζαντινός ναός, αργότερα έγινε Γενουάτικη εκκλησία και το 1566 Τουρκικό τέμενος. Στο Βορεινό τμήμα του κάστρου συναντάμε τα Τούρκικα λουτρά του 1700, καθώς και τον πύργο Antonio Zeno, που είχε κατασκευασθεί από τους Βυζαντινούς και ξανακτίσθηκε από τους Γενουάτες το 1694 Στο κάστρο επίσης βρίσκουμε το Κεχρί, ένα μικρό ναό με αρχαία τοιχοποιία και τούβλα που θεωρείται και αυτός Βυζαντινό κατάλοιπο. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Κουλές ένας ογκώδης Τούρκικος Πύργος της νεότερης ιστορίας. Μαρτυρίες δείχνουν ότι στην θέση τoυ Πύργου αυτού βρίσκονταν ένας άλλος Γενουάτικος πύργος η Stenta.

Από την άλλη πλευρά της πλατείας ξεκινά ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης (Η Απλωταριά) ο οποίος πήρε το ονόματά του από τους παλαιούς εμπόρους που απλώνανε τη πραμάτεια τους για να επιδεικνύουν στους υποψήφιους αγοραστές.

Κοντά στον δρόμο της Απλωταριάς βρίσκεται η Μητρόπολη των Αγίων Βικτώρων της Χίου που χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1881. Ενώ δίπλα της, η περίφημη Βιβλιοθήκη της Χϊου τραβά την προσοχή όλων των περαστικών με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου.